امروزه محرکهای بسیاری در سراسر دنیا به صورت قانونی یا غیر مجاز به فروش میرسند. در این بخش به معرفی برخی از آنان میپردازیم.
ماریجوانا:
این گیاه یکی از پرمصرفترین مواد محرکی است که امروزه استفاده میشود. ماده اصلی روان گردان این گیاه تتراهیدروکانابینول نام دارد (THC) که باعث ایجاد احساس لذت موقت و سپس خستگی میشود. ماریجوانا سرعت ایجاد واکنش را در ذهن و بدن کاهش میدهد و گرسنگی شدید ایجاد میکند. هرچند با وجود اعتیاد آور بودن، خرید و فروش این گیاه در برخی کشورها قانونی است.
بعضی افراد ماریجوانا را یک مادهی اعتیاد آور به شمار نمیآورند اما این حرف نشان از ناآگاهی و نشناختن عوارض این گیاه دارد. به هیچ عنوان تحت تاثیر تبلیغات بیپایه و اساسی که برای فروش این ماده انجام میشود، قرار نگیرید.
ریتالین:
ریتالین، نام تجاری متیل فنیدات است و برای درمان افسردگی و ADHD تجویز میشود. دوپامین از جمله هورمونهای مهم بدن است که احساس لذت را ایجاد میکند؛ ریتالین بازجذب این هورمون را مهار میکند. سوء مصرف این ماده عوارضی همچون افزایش فشار خون، سر درد و تپش قلب نامنظم را به همراه داشته و در مواردی نیز باعث بروز نارکولپسی میشود.
کوکائین یکی از قویترین مواد محرک است و از برگهای گیاهی به نام کوکا که بومی آمریکای جنوبی است، گرفته میشود. تاثیرات فوری مصرف کوکائین شامل سرخوشی، افزایش ضربان قلب و برانگیختگی جنسی میشوند. اعتیاد به کوکائین و مصرف طولانی مدت آن، فرد را پرخاشگر، عصبی و مضطرب میکند. ادامه این روند ترک کوکائین را ضروری می کند زیرا میتواند باعث بروز سکته قلبی یا مغزی شده یا بر اثر اوردوز، فرد را به کما بکشاند.
حشیش:
سوء مصرف حشیش در ابتدا باعث ایجاد لذت، سرخوشی و بیخیالی میشود؛ اما اعتیاد به این ماده موجب تخریب نورونهای مغزی شده و به گیرندههای احساس لذت آسیب میزند. همچنین، موجب اختلال در تمرکز و حافظه شده و با بیشتر شدن مصرف، به سلولهای سایر نقاط بدن آسیب زده و آنها تخریب میکند.
قات:
این گیاه بومی مناطق گرمسیری شرق آفریقا و عربستان بوده و یک نوع ماده روانگردان است که پس از مصرف باعث ایجاد حس سرزندگی و شادی میشود اما پس از مدتی به مصرف کننده احساس کرختی و بیحالی میدهد. در برخی کشورهای شرق آفریقا، این گیاه به طور گسترده کشت میشود.
آمفتامینها و شیشه:
آمفتامینها محرکهای سیستم عصبی هستند. شکل ظاهری آمفتامین از بلورهای کریستالی سفید تا پودر قهوهای رنگ متغیر است. گاهی اوقات رگههایی از رنگ خاکستری یا صورتی نیز در آن دیده میشود. آمفتامین دارای بوی بسیار تند و مزهای تلخ است. در سالهای اخیر تحقیقاتی انجام شد که نشان میداد مصرف آمفتامین تاثیر مستقیمی بر افزایش میزان خشونت در میان مردم داشته است.
تاثیرات سوء مصرف آمفتامین باعث آسیب به سلامت جسم و روان میشود. اوردوز این ماده روانگردان باعث افزایش انرژي و سرخوشی بیش از حد و پرحرفی میشود. مردمک چشمها را گشاد کرده، دهان را خشک میکند و همچنین استنشاق آمفتامین از طریق بینی به مجرای تنفسی و بویایی آسیب میرساند. در صورت تزریق، خطر ابتلا به انواع عفونت، کزاز و آسیب به رگهای خونی وجود دارد. تزریق اگر به روش غیر استاندارد صورت گیرد، باعث شیوع هپاتیت و ایدز میشود.
شیشه یا کریستال، نامی است که در بین عامهی مردم به مت آمفتامینها داده میشود. سوء مصرف شیشه عوارض جسمی و روانی بسیاری ایجاد کرده و از طرفی ترک شیشه را نیز سخت میکند. ضعف جسمی و ابتلا به بیماریهای مختلف، پرخاشگری، توهم، تشنج و ابتلا به عفونت، از جمله آسیبهایی هستند که بر بدن وارد میشوند.